“Erasmus+ je jedno od najboljih iskustava koje jedan student može ostvariti za vreme svog studiranja i preporučila bih svima da ga ne propuste. Ja sam svoje doživela na Varna University of Management u Bugarskoj. Završila sam tamo letnji semestar 2017. godine u periodu od 01. februara do 31. maja.” – kaže u intervju za Medija klub Univerziteta Singidunum Aleksandra Stanojević, studentkinja III godine Poslovnog fakulteta Univerziteta Singidunum, Centar Niš.

Utisci sa erazmus plus razmene - 001

Predavanja su mi se jako dopala, sve što smo učili teorijski smo primenjivali i praktično. Iz svakog predmeta se radi projekat koji ulazi u ocenu i na kome možete pokazati koliko ste naučili pohađajući nastavu iz određenog predmeta. Pritom VUM ima pristup veoma kvalitetnim izvorima online literature, što je meni bio veliki plus kao studentu na razmeni jer nisam imala pristup velikom broju pisane literature na engleskom jeziku. Sve u svemu, predavanja se dosta razlikuju u odnosu na ona na našem Univerzitetu ali su podjednako kvalitetna i interesantna na svoj način. Sve je to mene dodatno motivisalo na rad, jer volim nove izazove van svoje “zone komfora”.

Što se tiče transfera ocena i priznavanja položenih ispita, svi predmeti se priznaju na našem Univerzitetu. Predmete koje ste položili tokom razmene, a imate po planu i programu na našem Univerzitetu, se jednostavno prebacuju. Nasuprot tome, one koje pohađate na razmeni a nemate ih po rasporedu ovde, jednostavno se upisuju u diplomu i oni vam ne ulaze u prosek ocena. Kada smo kod ocena, bodovanje je isto kao kod nas gde imate maksimalno 100 bodova iz svakog predmeta. Međutim, ocene se dosta razlikuju tako da je najviša ocena 6. Ali to ne treba da vas brine jer se ocene posle prebacuju po opisnom principu na primer ako imate ocenu Very good, što je kod njih 5, to će kod nas biti 9 i slično.

 

Utisci sa erazmus plus razmene - 002

Sada je došao na red najzanimljiviji deo, a to je naravno druženje i putovanje. Nova prijateljstva sa studentima koji potiču sa svih strana sveta a koja sam stekla na ovoj razmeni – ostaju za ceo život. Naučite da živite sa drugim ljudima, učite o novim religijama i navikavate se da prihvatate različitosti. Mi smo se međusobno zvali porodicom, iako je bilo preko 30 nacionalnosti na jednom mestu tokom tog jednog semestra. Svi smo se družili, putovali zajedno, učili i radili projekte. To je dovelo do toga da proširim svoje horizonte i da se zaista osećam kao “građanin sveta”. Tokom slobodnog vremena osećali smo se kao da smo na letovanju, najbliža plaža je bila 45 minuta udaljena od nas, a ima i drugih prelepih mesta koje možete posetiti u Bugarskoj.

 

Utisci sa erazmus plus razmene - 003
Utisci sa erazmus plus razmene - 004

 

Svima bih preporučila da barem jedan semester provedu na razmeni, da izađu iz svoje “zone komfora”, upoznaju nove ljude i upoznaju se sa različitim obrazovnim sistemima – poručuje naša koleginica Aleksandra Stanojević.