Radna biografija (CV)

Naziv CV potiče od latinskog izraza Curriculum Vitae koji u prevodu znači tok života. Radnu biografiju treba shvatiti kao dokument koji beleži naše profesionalne uspone, obrazovni razvoj, naša dostignuća i postignute rezultate. Važnost ovog dokumenta zahteva da mu posvetimo punu pažnju.

Šta je potrebno uraditi pre izrade radne biografije?

Dobro razmislite o svojim karijernim ciljevima, veštinama i znanjima koja posedujete. Trebalo bi da imate jasnu ideju o svojoj profesionalnoj budućnosti i vrsti posla kojim biste želeli da se bavite.  Sagledavanje svega u čemu ste naročito dobri omogućiće Vam da napišete dobru radnu biografiju i pripremite se za poslovni intervju.

CV u elektronskom formatu

  • CV šaljite u Word ili PDF formatu.
  • Naziv dokumenta mora da bude profesionalan, kao i mail adresa sa koje šaljete CV.
  • Ne šaljite CV i propratno pismo u „telu” mejla, već uvek kao dodatak (attachment). Uz poslate dokumente, u samom telu maila napišite propratni tekst.
  • U rubrici „subject” napišite ime pozicije za koju konkurišete ili svoje ime i prezime.

Pravila u pisanju biografije (CV)

CV primer Evropski format CV

NAPOMENA: Kada konkurišete za neki posao, posebnu  pažnju posvetite svakom oglasu. CV mora biti prilagođen poslodavcu kome ste ga uputili. Pažljivo proučite oglas – opis posla, tražene veštine, znanja i sposobnosti, kako biste u svojoj radnoj biografiji mogli da istaknete upravo ona znanja i veštine koja se u oglasu traže.